מחקרים מראים ש40% מהילדים סובלים מהפרעות שינה בשלב התפתחותם. סוגי בעיות שינה אצל ילדים ניכרים אצל ילדים שמתקשים להירדם בשעות נורמליות וגם מצבים בהם הילדים מתעוררים באמצע הלילה ומתקשים לחזור לישון. לילדים שלכם יש בעיות שינה? מה אתם יכולים לעשות על מנת לשפר את השינה אצל ילדכם עוד היום? הינה כמה דברים שיכולים לעזור.
צמצום זמן מסך – מחקרים מראים שיש קשר בין צפיה בטלויזיה או בטבלט לבין שינה תקינה ורציפה. היום, המסכים נהיו המקור להרגעה, עיסוק ופנאי של הילד אבל הורים לא מודעים לסיכון שיש בדבר, שבסופו של דבר יכול לעלות על התועלות. עם כל הקושי בלנתק ילדים מהמסכים, החוקרים ממליצים לא לצפות בטלויזיה במיוחד בזמן לפני שינה מכיוון שהצפיה גורמת למוחו של לעבוד ולשבשו, מה שפוגע באיכות השינה. במידה ואתם מאפשרים לילדיכם לראות טלויזיה או לשחק בסמארטפון, הגבילו אותם למשך זמן הצפיה. במידה ואתם מאפשרים להם לצפות בזמן הערב, נסו למנוע מהם לצפות שעתיים מזמן השינה. נסו לעשות דברים אחרים כמו לשחק ביחד, לקרוא ספר או לעסוק בכל פעילות אחרת מלבד המסך.
אבל לא רק המסך – גם את אור החדר מומלץ חצי שעה לפני השינה לעמעם. מומלץ לעבור למצב של מנורת לילה שמאפשרת סביבה נעימה ורגועה. הדבר יכול לעזור לשינה טובה יותר ורציפה וללא חלומות רעים.
הקפידו על תהליך שינה רגוע – קרה לכם שעזבתם את החדר והילד התחיל לצרוח ולא רוצה להירדם? הדבר הראשון שההורים חושבים עליו הוא שלילדם יש לא בעיית פחד או חרדת נטישה. אך לא תמיד המצב הוא כך. לפעמים זהו הקושי להתמסר אל הלילה והשינה. הרי שינה היא מצב של הרפיה, שחרור ולאפשר לגוף להתנתק מהכל, קצת מזכיר מוות. גם מבוגרים יכולים לסבול מכך. מכירות את זה שאתן מרימות את הילד ומנדנדות אותו ותוך כמה רגעים הוא נרדם מבלי למצמץ? זה מפני שהגוף נכנס לתנועה ועצם התזוזה של האם מרגיעה את השרירים של הילד ובכך גורמת לו להירדם. מומלץ גם לטפל בטונוס שרירים גבוה במידה והילד סובל מכך.
אז מה כן אפשר לעשות? מומלץ לנסות להבין מה הדברים המרגיעים את הילד ולנסות להעביר לו את ההרגשה שהשטח הזה, כלומר המיטה שלו, היא האזור הפרטי שלו ושהיא מאוד בטוחה לשינה בלילה. אם אתן מעוניינות להעמיק את הידע שלכן בכל הנושא של שינה אצל תינוקות וילדים, מומלץ ללמוד קורס יועצות שינה בו מרחיבים את הידע על שינת התינוקות ואפילו לעסוק בתחום בתור מקצוע מאתגר ומהנה במיוחד.
החליטו על שעות קבועות לזמן השינה – אין כמו סדר ופיתוח הרגלים טובים. מומלץ להחליט על שעת שינה קבועה בה אתם מרגילים את ילדיכם לישון בה וכמובן לעמוד בה! בגדול, שעת השינה אצל ילדים משתנה בהתאם לגיל וככל שהילד גדל, כך הוא זקוק לפחות שעות שינה. אצל תינוקות שישנים במהלך היום, יהיה דווקא קל להירדם בלילה ל5 שעות רצופות ואין ספק שתינוקות ישנים יותר. השכבת תינוקות ופעוטות מומלץ להרדים בהתאם לתגובתם, כלומר כאשר הם מראים סימני עייפות. אך מומלץ לא לעבור את השעה 20:00 בערב. ילדים בגילאי 4-7 מומלץ להרדים בין השעות 19:30-20:00. בגילאי 7 ומעלה, מומלץ לישון בשעות 20:30 ומעלה בהתאם לסימני העייפות. הרגלים אלו יעזרו לגוף להבין מתי הוא צריך להרפות ולשחרר למצב שינה.
מאמר זה נכתב בגדר המלצה בלבד ולא מהווה תחליף לייעוץ מקצועי